• Home
  • |
  • Blog
  • |
  • In 5 stappen van werkellende naar werkgeluk!

mei 18, 2023

In 5 stappen van werkellende naar werkgeluk!

Hoeveel zin heb jij in je werkdag? Mwah, niet echt veel? En is dat af en toe of steeds vaker?

Misschien voel je je al moe voor je werkdag begint?

Klinkt niet echt alsof je leuk werk doet.

Wat ontbreekt er? De uitdaging, leuke collega’s, de missie van het bedrijf is niet meer jouw missie? Misschien een stukje cultuur, verveling of van alles een beetje? Of is de werkdruk en stress al tijden te hoog en wordt er steeds beloofd dat het beter zal worden… Of besef je dat je iets anders wilt, maar weet je niet wat? Maar je wilt zo graag van werkellende naar werkgeluk!

Ik heb zelf 10 werkgevers gehad in de afgelopen 30 jaar. Ik dacht dat ik bij een ander bedrijf in dezelfde functie wel weer de uitdaging zou vinden. Maar dat was een illusie. Toch hield ik lang vast aan een stukje zekerheid en controle. Ik wist dat ik er goed in was en de durf om mezelf los te maken uit de structuren kwam pas later. Uiteindelijk kwam ik er achter dat het werk dat ik deed alles behalve mijn passie was!

Stap 1. Realiseer je dat je iets anders wilt!

Hoever laat je het komen voordat je dit wil toegeven aan jezelf? Veel werknemers wachten veel te lang en raken overspannen of komen zelfs in een burn-out terecht.

Je kan in actie komen en op zoek gaan naar het werk dat je wel fijn vind en dat niet voelt als werk.

Maar dan volgt de vraag: wat is dat werk dan? Welk beroep past bij mij? Bestaat die droombaan, die passie wel?

Stap 2. Zelf keuzes maken?

Als je nog helemaal niet weet wat je wilt, kan je natuurlijk zelf op onderzoek uitgaan. Kijken in de vacatures of ergens online een beroepskeuzetest doen. Er zijn ook veel zelfhulpboeken die je ongetwijfeld een stapje verder helpen. Ook je verhaal delen met mensen uit je omgeving kan je ideeën opleveren. En kijken hoe anderen het hebben aangepakt.

Maar ook als je wel al een droom hebt, is er de vraag of en hoe je die waar kunt maken. Durf je dat aan?

Stap 3. Hulp vragen

Maar er zijn ook gespecialiseerde ondernemers waar je terecht kan voor loopbaanadvies. Dit zijn loopbaancoaches. Zij begeleiden jou op je zoektocht naar jouw droombaan. Maar natuurlijk is het best wel spannend om een traject in te gaan zonder dat je weet wat eruit komt!

Deze loopbaancoaches, en ik ben daar een van, kunnen jou helpen om inzicht in jezelf te krijgen.

En wat is dan dat inzicht in jezelf? Daarin wordt gekeken naar jouw eigenschappen, kwaliteiten, normen en waarden maar ook je belemmerende overtuigingen. In combinatie met wat je echt leuk vind en een aantal mogelijke tests komen er een aantal mogelijke beroepskeuzes uit. Wordt het een carrière switch?

Ik heb er uiteindelijk een aantal jaar over gedaan om zelf via een aantal workshops mijn passie te vinden. Als ik toen wist, wat ik nu weet dan had ik daar zeker hulp bij gevraagd!

Stap 4. Op naar je droombaan

Als je weet wat je wilt, je keuze hebt gemaakt, houdt het werk van een loopbaancoach nog niet op. Want je hebt die baan nog niet gevonden. Je krijgt ook begeleiding bij de volgende stappen. Misschien zelfs eerst het zoeken naar passende omscholing. En dan bij het vinden, solliciteren en alle volgende uitdagingen. Zit het je tegen en wordt je niet uitgenodigd voor een gesprek? Dan kijken we wat er ontbreekt in je cv of brief. Ook de voorbereiding voor een gesprek zit in het traject.

Mocht uit het zelfonderzoek naar voren zijn gekomen dat je ervan droomt om voor jezelf te beginnen, dan zal de loopbaancoach je ook helpen bij het zetten van de eerste stappen om dat te realiseren.

Stap 5. Werkgeluk!

Aan het eind van deze reis heb je jouw droombaan!

Of heb je de nodige stappen in die richting gezet. Tijdens het volgen van de weg naar je droombaan zullen we al samen genieten van alle successen. Maar zeker bij het halen van je droombaan mag de champagne wel knallen!

Durf jij het aan om op onderzoek te gaan naar jouw passie? Reserveer nu je plek voor een gratis brainstorm gesprek zodat ik je kan helpen die baan te vinden waar je weer fluitend naar toe gaat! Daarmee verzeker je je zelf van de reis van werkellende naar werkgeluk!

Gratis e-book

Van 'sleur' naar 'spontaniteit'!

Drie verrassende inzichten die mij hielpen om mijn spontaniteit en geluk terug te krijgen.

>